Oamenii sunt ca mâncarea

de Ioana Zaharia

Oamenii sunt ca mâncarea.

Ce vreau să spun?

Păi, exact cum mănânci mâncare sănătoasă sau nesănătoasă, la fel te înconjori cu oameni care îți fac bine sau rău. Oamenii sunt energie. Și normal că ea poate fi pozitivă sau negativă. Gândește-te de câte ori ai privit o persoană și te-ai deconectat de la ce îți spunea, imaginându-ți că materia pe care o emana se lipea de tine precum nisipul de pielea umedă. Îți venea să te scuturi, să te ștergi. Și când te hotărai să te întorci la materia pe care o scotea pe gură, nu mai înțelegeai nimic oricum…era prea târziu, dar dădeai din cap și zâmbeai respectuos.

Îmi e silă de prefăcătoria asta și încerc să mă lepăd de ea. Sper că mă înțelegi. Nu e răuatate, e doar o formă de egoism necesar care duce la o existență mai simplă și mai pură.

Așa…și acum să revin la mâncare. Păi, ia fă un exercițiu ”de imagine” și compară. Un fruct e ceva bun. Din toate puntele de vedere, nu? E bun? E sănatos? Da. O prăjitură cu glazură și cremă și sirop și alte alea…îți plac dulciurile, nu? E bună. Dar nu e sănătoasă. Vezi, ai grijă să mănânci mai degrabă fructul.

Și sigur că există și toate felurile alea de mâncare de nu îți plac deloc, știu, am și eu o grămadă. De alea nici nu vrei să auzi. Dar și ele pot fi sănătoase sau nu. Deci ai grijă. Poate vrei să încerci niște conopidă data viitoare.

Și vezi tu, n-am dreptate? Că oamenii sunt precum mâncarea? Dacă faci pe fițosul și îți iei curcan în loc de pui și somon în loc de macrou, de ce nu cauți calitatea și în altă parte? Rămâi așa…pe jumătate fițos.

Ei, hai, nu te supăra acum. Sunt sinceră cu tine.

Așa, fițele. Păi, dragule, dacă ești pretențios, fii pretențios până la capăt. Decât să zâmbești respectuos și să înghiți în sec, așteptând să ”termine asta odată ce are de zis” nu e mai bine să eviți situația neplăcută cu totul? Ce ți-e și cu calitatea…e greu să o regăsești. În mâncare, în haine, în oameni. Nu contează, nu? E greu de găsit. Și trebuie să plătești pentru ea.

Ce zici? Să o cauți până o găsești? Da, așa ar trebui. Da-i tare complicat. Mult mai ușor în schimb e să te mulțumești cu puțin.

You may also like