Gică-Contra e-n noi toți

de Ioana Zaharia

„Bate vânt de nebunie. În exact același timp și în exact aceeași Românie în care un om întră în stop pe un pat ATI și un medic epuizat se zbate să-l resusciteze.” (https://republica.ro/bate-vant-de-nebunie-in-exact-acelasi-timp-si-in-exact-aceeasi-romanie-in-care-un-om-intra-in-stop-pe)

Mihai-Alexandru Ene

 

Așa-i. Bate vânt de nebunie. Dar bate din toate părție. Zic.

*

Nu lucrez în HoReCa.

Nu sunt medic, nici asistent.

Nu am o afacere, deci nu mi-a pus nimeni lacătul pe ușă.

În loc de asta, lucrez bine-mersi de acasă de mai bine de un an, leafa s-a mărit, bonusurile la locul lor, concediul, concediu șamd.

Unii ar spune că…da’ dă ce vorbesc tocmai io?

Na, pentru că așa vreau…io.

Și pentru că nu am putut rezista tentației de a scrie pe marginea articolului menționat mai sus, bun de citit, de preferat, înaintea acestuia.

Just. Curat. On point. Real.

„Și-atunci…ce-ai cu el?”

Nimica n-am. Poate doar impresia că e scris dintr-un singur unghi. Așa că de ce să nu-l privim și dintr-altul? Ăla din colțul opus, dacă se poate.

Acum un an susțineam sus și tare izolarea. Chiar și acum cred că pandemia ar fi fost, poate, mai veselă dacă mobilizarea noastră, a tuturor, ar fi fost mai de Doamne’ajută, cum ar zice tot românul. Ce să-i faci? N-a fost să fie.

Dar trebuie să spun și că: da, „ne închid cu forța.” Poți să zici că nu?! Și da…poate că este constituțional să îmi îngrădești libertatea de mișcare pe timp de pandemie ori război, dar nu cred că vorbesc în dodii când spun că nu sunt nici pe departe singura persoană întreagă la cap care începe să simtă înconfortabil de acut gratiile invizibile care cresc în jurul ei.

Distanțare socială? „Fii responsabil!” ?

Sigur…fii tu responsabil și nu urca în autobuzul ăla doldora de oameni când știi că dacă nu ajungi la fix, te dă boss afară. Ce? Credeai că toată lumea e dintr-odată mult mai drăguță și înțelegătoare? Ha!

La 23 stingerea. Pardon. La 22 de vreo săptămână-ncoace. De ce? A trecut virusul la ora de vară? Așa cred. Și aleargă turbat noaptea pe străzi.

Testele – și ele altă romanță cu parfum. E bune? Testele, zic. ‘Apăi nu știu. Uneori mai dau cu pozitiv și când nu te duci să le faci.

„De ce n-au făcut mai multe paturi?” La ATI adicătelea. Chiar și-așa, statule român. De ce n-ai făcut mai multe paturi? Te-o prins pandemia cu chiloții-n vine?

„Ăștia omoară pacienți. Nu vă duceți la spital. Stați acasă.” Să mă scuzați, DAR… Reșița, Balș, Neamț…ce zic?

Masca și vaccinul? Masca și vaccinul au scindat lumea. În ochii mei, tema vaccinului a ajuns subiect tabu, pe raft cu politica, banii, religia și orientarea sexuală.

„Tu primul. Dacă nu mori, mă mai gândesc” s-ar traduce prin „îmi e teamă să fac un vaccin scos pe piață atât de repede, despre care cred cu tărie că va avea dacă nu are deja și interese politice și economice prin el și pentru care, pe deasupra, nimeni nu răspunde dacă eu, Gică, mor.”

Nu sunt teroristă, nu instig lumea să zădărnicească planurile de combatere a bolilor întocmite de guvern.

Dar mi-ar plăcea să cred că, dacă vei fi ajuns la finalul acestui articol, puțin mai lung decât de obicei, ce-i drept, să fi realizat că nu există doar extremiști – „ăăă vaccin!” vs. „ăăă, NU vaccin!” – că sunt oameni care îți vor respecta opinia dacă și tu le-o respecți pe a lor și că nu toți cei care nu sunt de acord cu evenimentele curente sunt „ăăă” plebea societății. Să acordăm puțin mai mult respect pentru toată lumea.

Unora poate le lipsește educația. Alții își contruiesc raționamente pe bază de stres, teamă, anxietate, aroganță ori inteligență și cercetare. N-ai tu de unde să știi, deci n-ai tu treabă.

Mulți…prea mulți își contruiesc raționamente pe bază de lipsă de încredere în instituțiile statului. Și poți să-i condamni?

Dafă tu dacă știi mai bine!”

Nu știu. Dar de asta nu guvernez eu România.

 

Fotografie preluată

You may also like