Scrisoare pentru cine-o trebui să vadă

de Ioana Zaharia

Stimabililor, mult prea înalților demnitari,

Atât de înalți încât nu vă ajunge nimic la nas ori la urechi. Nici vocea fostului director al Serviciului de Gospodărire al Apelor Mureș – Ovidiu Ianculescu, nici cea a rudelor pacienților internați la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, nici cea a țăranilor pe care i-ați aruncat, la propriu, în stradă.

Ca la noi…la nimenea.

Revenind la țărani – motivul pentru care m-am așezat în fața laptopului de data asta…

Poate că dumneavostră nu mergeți la piață. Nici eu, corporatist obosit, așa cum ne percepe toată lumea, prea ocupați să gândim și să ne punem întrebări, cum, probabil, credeți dumneavoastră, nu frecventam piețele. Dar s-a întâmplat să o fac într-o zi. Și ce să vezi? Mi-am pus întrebări. Așa că fac aici un rezumat, vă pun la dispoziție o imagine vizuală – știți dumneavoastră – text prin care puteți să vedeți cu ochii minții ce pun eu în cuvinte.

Țăranii își dau silința să respecte regulile impuse. Nimic rău, desigur. Poartă mănuși medicinale, în care mai mult ca sigur le îngheață degetele și au și mască – să îi protejeze de noul Coronavirus și de ger. Au ghete îmblănite în picioare, glugile trase pe cap și mai multe straturi de haine ori ba, se-nțelege, fiecare după posibilități – vă dați seama, în funcție de câte kilograme de legume sau fructe au mai putut vinde după ce restul au înghețat.

Unii stau pe scaun, alții se bâțâie de pe un picior pe altul, doar să mai alunge puțin frigul din oase.

Prețul roșiilor a crescut, până și ceapa e prea scumpă…și cartofii și morcovii. Adică…știți voi, alimentele astea de bază pe care ar trebui să și le permită orice amărât, să pună și el de-o ciorbă sau de-o mâncărică. Dar ce să facă bietul țăran? Cu cât vinde mai puțin, cu atât trebuie să vândă mai scump.

Și-apoi, ce diferență mai e între legumele din piață și cele din supermarketuri? Și pe unele și pe altele, tot congelate și decongelate le mănânci acum. V-ați prins?

Și acum întrebarea mea, care, sunt sigură că stă pe buzele multor compatrioți:

Dacă absolut toate magazinele sunt deschise până la ora 21, de ce stau țăranii afară? Să mă scuzați, dar…sunt mai proști? Mai…neconformi cu regulile de igienă?

Vor muri de frig înainte să moară de noul Coronavirus.

 

Fotografie preluată

You may also like