Nimic ieșit din comun

de Ioana Zaharia

Sunt studentă. Și ca mulți alți studenți, mă întorc acasă regulat. Am început prin a mă întoarce acasă în fiecare săptămână. Familia mea se bucură de fiecare dată să mă vadă. Am auzit de multe ori diferite persoane spunându-le „nu vă obișnuiți, la fel a făcut și fata mea. Apoi a început să vină acasă mai rar, la două săptămâni, la o lună, la două.” După trei ani și jumătate încă merg acasă cel puțin o dată pe săptămână.

Și m-am întrebat de multe ori „Ce mă atrage acasă?”. „Orașul e mic, nu are nimic din ce are Bucureștiul”, spun unii. „Ce faci acasă? Eu m-am săturat să fiu numai pe drumuri”, spun alții. Dar orașul meu are ceva ce Bucureștiul nu are și nu va avea niciodată. Liniște. Pentru mine, capitala nu a însemnat niciodată altceva decât agitație, muncă, stres, aglomerație și oameni nervoși sau grăbiți. Așa că mereu m-am întors cu plăcere acasă. Nu e locul meu aici. Dar unde e locul meu, de fapt?

La 22 de ani simți că trebuie să îți iei viața în mâini și s-o apuci bine. Simți că fiecare alegere pe care o faci îți definește viitorul.

Mă gândesc la cum au decurs lucrurile până acum. Am terminat liceul – ca orice om normal, m-am înscris la facultate – ca orice om normal, încă puțin și mă voi trezi înscrisă la master – ca orice om normal. Hârtia. Hârtia e importantă. Orice ai face trebuie să ai hârtia, dovada că ai studii, dovada că nu ești prost. Într-o țară în care superficialitatea e pretutindeni și te înghite, asta e…ai nevoie de hârtie. Și după? După te muți…în chirie, unde altundeva? Te angajezi ca să îți permiți chiria, ca să faci experiență, ca să ai ce scrie în CV. Hârtia… Munca îți omoară pasiunea și nu o să ajungi decât un zombi, trăind pentru bani pentru că, ce să mai, parcă totul se rezumă la asta. Și ajungi exact ca oamenii pe care îi vezi în metrou, mici roboței care nu mai au timp de ei și de ceea ce iubesc.

În vâltoarea evenimentelor, stau câteodată să mă gândesc la cum ar decurge viața mea dacă aș face ceva altfel, dacă aș ieși din rândul lumii. Și îmi dau seama că viața e precum un joc în care ai o grămadă de scenarii posibile în funcție de alegerile pe care le faci.

You may also like