CFR – feblețea săptămânală

de Ioana Zaharia

Cobor din taxi. Nici nu intru bine în gara micuță și jegoasă și aud: „Trenul IR, 1632 de la Brașov, Predeal, cu plecare în direcția Ploiești Vest, București Nord are o întârziere de aproximativ 70 de minute. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.”

Mă gândesc o clipă dacă să alerg înapoi după taxi.

Trenul meu vine de la Brașov. Nu Sighetul Marmației, nu Beclean pe Someș sau alte locații exotice. Brașov. Asta înseamnă în jur de două ore și jumătate pe tot parcursul lui.

O sun pe bunica. Îi spun să nu își facă griji, dar mai am de stat în gară. Da, a văzut la știri aseară. Trenurile au întârzieri mari. Slavă Domnului că măcar anunțăm oamenii la știrile de la ora 5 că trenurile noastre au întârzieri de până la 300 de minute. Să știe să își facă provizii cât așteaptă. O carte, bateria încărcată la laptop și telefon și ceva de ronțăit, pentru că ce altceva poți să faci în gările noastre din provincie? Să te rogi eventual să nu se ia niciun om fără adăpost de tine pentru că i-ai ocupat locul din sala de așteptare.

Stau cinci minute să mă gândesc dacă am vreo alternativă ca să ajung totuși la București mai repede. Nu, nu am. Așa că ce să fac? Mă duc să ocup și eu locul vreunui om fără adăpost în sala de așteptare.

Mă îndrept spre scaune și primul lucru pe care îl verific e dacă scaunul e întreg. Pare curat. Mă așez. Peste puțin timp, mă mai ridic o dată să văd ce alte trenuri mai pleacă spre București și la ce ore. Știi sunetul ăla când dezlipești ceva de pe o suprafață? Jur, părea curat!

Merg la tabel să mă uit la program. Mă întorc, scot un șervețel umed și îmi șterg conștiincioasă scaunul pe care, după gândirea mea de cetățean umil care folosește serviciile CFR, nu ar fi trebuit să îl șterg eu. Ah, dar am uitat. Nu cred că ar trebui să comentez. Doar statul român mi-a asigurat transportul gratuit cu trenul pentru că sunt studentă. Nu cred că ar trebui să fiu nemulțumită…

Și apropo de gratuitate. „La 70 de minute întârziere e biletul gratuit, nu?” aud pe cineva, vorbind la telefon în timp ce se învârte prin sala de așteptare. Naivule. De unde vii tu? Într-o societate corectă, într-o țară civilizată precum a noastră  normal că biletul nu e gratuit în condițiile astea. Vrei să dea CFR faliment?

„Da, trenul meu are întârziere. Nici nu e plecat din Brașov” aud pe altcineva. Ah, păi așa se scuză. Nu știam că nu a plecat din Brașov. Nu are bietul tren cum să zboare până aici, nu?

În timp ce alții vorbesc de viteze de până la 300 km/h și de câteva minute întârziere per an, noi nu putem nici să visăm la așa ceva încă și vorbim, în schimb, de ANI de întârziere per…an. E hilar.

You may also like